sobota, 1 stycznia 2011

PASZTECIKI... Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
















SKŁADNIKI NA CIASTO:

50 dag mąki
15 dag margaryny
5-6 dag drożdży
2 jaja
2 żółtka
niepełne 1/2 szklanki śmietany
2 łyżki mleka
cukier i sól do smaku

W naczyniu rozkruszam drożdże z cukrem i odrobiną mąki i mlekiem. Odstawiam na chwilę na ciepły kaloryfer aż wyrosną. Margarynę siekam z resztą mąki, dodaję sól, jaja i żółtka, śmietanę i wyrośnięte drożdże. Zarabiam ciasto i odstawiam ponownie na kaloryfer do wyrośnięcia :)

SKŁADNIKI NA FARSZ:


około 1 kg kapusty kiszonej
1/2 kg pieczarek
kilka suszonych grzybków
przyprawa do bigosu

Kapustę gotuję dzień wcześniej. Doprawiam do smaku, mielę w maszynce, łączę z pokrojonymi w kosteczkę ugotowanymi grzybkami i przesmażonymi pieczarkami.

Kawałek ciasta wałkuję na długi pasek o grubości około około 6-7 cm, na środek nakładam farsz i zawijam. Wierzch pasztecika smaruję jajkiem i posypuję makiem lub suszonym koperkiem. Piekę około 20 minut w 180 stopniach.

Pychaaa... :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz