sobota, 1 stycznia 2011

ŚWINKI W KOCYKACH
















375 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżeczka soli
25 g startego żółtego sera
250 ml mleka
1 jajko
3 łyżki oleju roślinnego
parówki, kiełbaski wiedeńskie lub inne kiełbaski

Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia do miski, dodajemy sól i starty żółty ser, delikatnie mieszamy widelcem. Do innego naczynia wlewamy mleko, dodajemy olej i jajko, mieszamy. Następnie łączymy z suchymi składnikami, wciąż mieszając.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wycinamy prostokąciki (np. 4 x 6 cm). Zawijamy kiełbaski w ciasto i układamy je na wyłożonej pergaminem blaszce.

Jak wszystkie świnki będą już na blaszce, smarujemy je jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i szczyptą soli. Pieczemy około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Z jednej porcji wychodzi około 50 śztuk.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz