sobota, 1 stycznia 2011
SERNIK Z MAKIEM
SKŁADNIKI NA SPÓD:
250 g mąki
80 g drobnego cukru
120 g masła
1 jajo
SKŁADNIKI MASA SEROWA:
120 g masła
200 g drobnego cukru
4 jaja
250 g mascarpone
1 kg trzykrotnie zmielonego sera białego
6 łyżek kaszy manny
125 g trzykrotnie zmielonego maku
Kruche ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny. Następnie przekładamy do formy (średnica 24cm). Masło miksujemy ze 150 g cukru na gładka masę. Dodajemy pomału po jednym żółtku, następnie dodajemy mascarpone i kasze. Białka ubijamy z 50 g cukru i łączymy z masa serową. Dzielimy ja na dwie części, do jednej wsypujemy mak, delikatnie mieszamy. Obydwie masy wykładamy na kruchy spód naprzemiennie. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz