sobota, 1 stycznia 2011

SZWAJCARSKIE CIASTO MARCHEWKOWE
















CIASTO:

250 g drobno startej marchewki - odciśniętej
5 jajek
175 g cukru
szczypta cynamonu
szczypta soli
250 g drobno mielonych migdałów
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
można dodać kirszu do smaku i szczyptę mielonych goździków albo trochę skórki startej z cytryny

LUKIER:

200 g cukru
2-3 łyżki soku z cytryny (można sok zastąpić rumem)
do dekoracji marcepanowe marchewki

Żółtka i cukier utarłam na białą i puszystą masę. Białka ubijam na sztywno. Mąkę, proszek, migdały, cynamon i sól łączę razem, a następnie dodaję do żółtek, na zmianę z białkami. Na koniec dodaję startą marchewkę i dokładnie mieszam.
Masę przelewam do wysmarowanej masłem formy i piekę w 175 stopniach przez około godzinę. Wystudzone ciasto można posmarować lukrem zrobionym ze zmieszanego z sokiem cukru-pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz